Published: 30. 7. 2006 Category: Fitness & Bodybuilding
Hydroxycitronová kyselina HCA
HCA je výtažek z plodů rostliny garcinie kambodžské
(Garcinia cambogia), její chemická struktura je podobná kyselině citronové.
První studie z roku 1971 provedená na krysách zjistila, že suplementace HCA
může být užitečná pro redukci hmotnosti (John m. Lowenstein et al., "Effect of
Hydroxycitrate on Fatty Acid Synthesis by Rat Liver in Vivo", The Journal of
Biological Chemistry, Vol. 346, No. 3, issue of February 10, pp 629-632, 1971).
Příznivé působení, tj. blokaci přeměny jednoduchých cukrů na tuky
potvrdili i další laboratorní testy (nikoliv na lidech). V tradiční
indiánské medicíně byl lektvar z garcinie používán při otocích, k oddálení
menstruace, zácpě a proti střevním parazitům.
Působení HCA, které uvádí výrobci doplňků jako např.: podporuje odbourávání
tuků, omezuje pocit hladu, potlačuje chuť k jídlu a redukuje příjem potravy,
zpomaluje novotvorbu tělesného tuku a cholesterolu,...
Klinické studie užívání HCA, např.:
- Mattes RD, Bormann L.:
Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables.,
2000.10.01, Physiol Behav — 89 žen se střední nadváhou drželo
redukční dietu s příjmem 5020 kJ po dobu 12 týdnů, z nich 42 navíc
přijímalo 400mg výtažku z garcinie 30 až 60 minut před jídlem (celkem
1,2 g HCA za den), zbylých 47 žen dostávalo placebo. V porovnání s
placebem dosáhla HCA skupina snížení hmotnosti 3,7±3,1 kg oproti
2,4±2,9 kg. Studie nepotvrdila příznivé působení HCA na potlačení
chuti k jídlu.
- Heymsfield SB, Allison DB, Vasselli JR, Pietrobelli A, Greenfield
D, Nunez C.:
Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential
antiobesity agent: a randomized controlled trial.,
1998.11.11, JAMA., — 135 obtloustlých mužů a žen bylo podrobeno
12týdenní nízkoenergetické dietě s vysokým podílem vlákniny, z toho 66
lidí přijímalo 1500 mg HCA denně. V obou skupinách došlo k výrazné
redukci hmotnosti, ovšem rozdíl mezi oběma skupinami nebyl statisticky
významný. Studie nepotvrdila výraznější působení HCA při redukci
nadváhy.
- van Loon LJ, van Rooijen JJ, Niesen B, Verhagen H, Saris WH,
Wagenmakers AJ. :Effects
of acute (-)-hydroxycitrate supplementation on substrate metabolism at
rest and during exercise in humans., Am J Clin Nutr. 2000 Dec.
— studie zaměřená na změny metabolismu u vrcholových cyklistů, jedna
skupina přijímala roztok HCA s koncentrací 19 g/l. Byla zjišťována oxidace
karbohydrátů a tuku během zátěže. Mezi oběma skupinami co se týče oxidace nebyl
zjištěn výrazný rozdíl, ovšem u HCA skupiny byl naměřena menší koncentrace
kyseliny mléčné při začátku zátěže, po 30 minutách už ale nebyl žádný rozdíl
zjištěn. Ačkoliv bylo HCA podáváno ve zvýšeném množství, studie nepotvrdila
příznivé působení na oxidaci tuků v těle u vrcholových cyklistů.
Závěr: Při výletu do jihovýchodní Asie určitě plody garcinie
ochutnejte. Jako dietní doplněk nemá HCA výrazný smysl.