Poznámky z knihy Ori Heffmekler, The Anti-Estrogenic Diet.
První polovina knihy popisuje účinky estrogenních látek, vyjmenovává nebezpečné látky a potraviny, poznámky zde uvedené se týkají této části. Druhá polovina knihy obsahuje několikatýdenní dietní program, složený hlavně z dále uvedených potravin. Začíná detoxikací organismu a postupně přidává další potraviny. Kniha obsahuje dále spoustu odkazů na impaktované studie.
Ve vodě a potravě se vyskytují průmyslově vyráběné estrogenní látky (xenoestrogeny), které narušují hormonální funkce těla člověka i živočichů.
U mužů mohou estrogeny podporovat aktivity aromatázy, enzymu který je zodpovědný za syntézu estrogenu z androgenů – mužských hormonů. To ovlivňuje další tělesné funkce: snížení spermatogeneze, pokles hladiny testosteronu, degenerativní změny tkáně varlat, sexuální disfunkce,...
P-nolyphenol, ftaláty, v průmyslu plastů jsou použity ke zlepšení ohebnosti plastových výrobků, jako piksly na jídlo, PET láhve, dětské hračky. Jsou obsaženy i v parfémech, rozpouštědlech, pesticidech, barevných pigmentech, mazivech, atd.
Byla nalezena korelace mezi menší velikostí penisu a zvýšenými hladinami estrogenních reziduí v těle matek. Tělo na ftaláty reaguje podobně jako na estrogen a způsobuje feminizaci u malých chlapců [Barret 2005].
Více estrogenu podporuje citlivost tukové tkáně, zvýšené množství tuku vede k vyšší produkci estrogenu a tím k dalšímu ukládání tuků. Začarovaný kruh směřující k obezitě, problémům s krevními cukry, zvýšenou hladinou krevních tuků a vysokého tlaku a celkové problémy s metabolismem (Syndrome X).
Fytoestrogeny (rostlinné estrogeny) se přirozeně vyskytují ve spoustě rostlin, mají podobnou chem. strukturu a funkci jako ženský hormon estradiol. Jsou používány k léčbe poruch spojených s estrogenem a rakovinou, ovšem některé fytoestrogeny mohou mít opačný efekt podobný estrogenním chemikáliím.
Nejznámějším fytoestrogenem jsou isoflavony, jejich nejvyšší množství je v sojových bobech. Isoflavony patří k rozsáhlé skupině polyfenolů nazývaných flavonoidy, některé z nich podporují estrogenní aktivity jiné je naopak potlačují (chrysin v mučenkách, apigenin v heřmánku).
Sojové isoflavony mají pozitivní ochranný efekt proti rakovině prsu, prostaty a dělohy, což potvrdili klinické studie. Bohužel jiné stutie odhalily, že sojové isoflavony působí i negativně podobně jako xenoestrogeny a nebo zvyšují citlivost na estrogen.
U mužů sojové isoflavony mají škodlivý efekt na hormonální rovnováhu, viz studie:
Největší vliv má sojové mléko, lékořice a červený jetel.
Např. výtažek ploštičníku je použit v doplňcích stravy určených proti projevům menopauzy, ovšem může být nebezpečný pro ženy s probíhající rakovinou prsu, jiné studie prokázaly jeho negativní vliv na játra při dlouhodobém užívání.
Autor se negativně staví k nízkosacharidovým dietám, protože jsou založeny na velké konzumaci masa a mléčných výrobků (ty které jsou ošizené sojou) a potravin se sojovým proteinem, např. různé kokteily, proteinové tyčinky.
Hofmekler, Ori, 1952– The anti-estrogenic diet : how estrogenic foods and chemicals are making you fat and sick / by Ori Hofmekler. p. cm. eISBN: 978-1-55643-854-7 1. Anti-estrogenic diet. 2. Estrogen—Toxicology. 3. Food—Estrogen content. I. Title. RM231.2.H64 2007 615.9'02—dc22 2006103186 v3.0