Dobyvatelé ztracené kundy

BruXy

Vymýšlení píčovin a oplzlé vtipy jsou jen jednou z mnoha dovedností budoucích nebo případně současných inženýrů ze Strahovských kolejí. V této investigativní reportáži se dozvíte mnoho (Čulda by si ucvrk'). Je to výpověď o životě mladé generace, odhalíte jejich stravovací návyky a dozvíte se vzrušující část z neautorizovaného životopisu ing. Klabana.

Nápad uvařit si kundu vznikl před pár dny v několika chorých hlavách, právě během každoročních kulminujících veder. Aby se předešlo zbytečným faux pas, tak hned na začátku textu vám prozradím, že kunda je chutná a pikantní, chvilka napětí, pomazánka vyrobená z olomouckých tvarůžků (dále jen syrečky) a piva.

Výroby kundy se ujal inženýr Klaban, který se tak pokusil zúročit několik let studia na ČVUT FEL a posléze postgraduálního studia tamtéž. Přestože receptů na výrobu existuje mnoho, někde tajené v rodinách po celé generace, jinde chráněné důmyslným patentovým právem (že by v USA?), ing. Klába projevil nedostatek fantazie a vyrobil pouze základní hardwarovou verzi Kunda LiteTM, složenou z tolik důležitých syrečků, tmavého piva značky Krušovice a cibule bílé barvy a cibule barvy červené. Ve verzi Enhaced je možno doplnit máslo a rozličná koření.

Obrázek

Výroba je natolik jednoduchá že ji zvládne i akamedicky graduovaný spoluobčan — ingredience se rozdělí na konečně malé elementy a vintegrují se do nádoby, kterou je třeba pečlivě uzavřít. Poté se nádoba uloží, a pozor teď to přijde, na teplé, sluncem dobře osvětlené místo, kde se skladuje jistou dobu. V našem případě se jednalo o geologicky krátší období. Dva dny.

Během těchto dvou dnů v uzavřené nádobě probíhala složitá chemická reakce. Kunda zvětšila svůj oběm, pivo a syrečky se slily v jedno bobtnající tělo a bylo jen otázkou štěstí, kdy kunda ožije vlastním životem.

Kupodivu, po dvou dnech této divácky atraktivní podívané nedošlo ani k explozi nebo implozi a dokonce, jak škodolibý čtenář doufá, nedošlo ani k vyhřeznutí zelených šlahounů plísně, několik metrů dlouhých, pohybujících se strahovskými pokoji dírami pro strukturovanou kabeláž počítačové sítě a pokrývajích, za bledého svitu Měsícem, pohublá těla studentů výtrusy. Také odpadá i druhá verze — pohádka analogická s příběhem Jack a fazolka pracovně pojmenovaná Jack a penicilin.

Obrázek

Po uplynutí dvou dnů, jsme se tedy rozhodli kundu zkonzumovat. Ing. Klaban se na tento okamžik těšil celý den, potvrzovala to jím koupená šiška chleba a hladový výraz v obličeji. Zbývalo jen nakrájet chléb a přemístit se na dobře větrané místo. Plni očekávání cože to vzniklo, jsme přinutili Klábu otevřít nádobu s kundou. Ten se úkolu ujal bez nadšení a pokusil se otevřít pikslu s co největší opatrností. Nikdo z nás nevěděl co to udělá. Já jsem v skrytu duše doufal, že obsah nádoby se změnil v koncetrovanou žíravinu a vyhřeznuvší ven poleptá Klábu od hlavy k patě a učiní z něj zrůdu i po fyzické stránce. Nic takového se ovšem nestalo.

,,Jsem se vždycky motal v kuchyni, když máma dělala pomazánky'', řekl Klába a pokračoval: ,,a když my bylo v patnácti úplně jedno co dál dělat, naši mě přes známý udělali tlačenku na učiliště s maturitou a já neskončil jako kuchař/číšník.``

cmuch

Nádoba se s potichým zasyčením otevřela, senzibilovi na druhé straně Prahy vypadl z ruky toaletní papír a chodbou začala pronikat libočudná vůně pikantní pochoutky. Ing. Klaban ještě zkušeně prohlédl výsledky experimentu a konstatoval: ,,Voní hezky.`` Dále usoudil že piva bylo moc a přebytek obětoval nadpřirozeným silám vylitím na parapet. Zbývalo už jen obsah nádoby naporcovat dobře mířenými rozkňahňávacími údery a započnout žranici.

Jak vůbec kunda chutná? Něco by mohl připomínat název pokrmu, ovšem při konzumaci jsem nabyl dojmu, že mi to nepřipomíná žádnou známou chuť. Možná to chuťově připomínalo syrečky s dva dny starým pivem nebo hovno s cibulí, ale jazyk není spektrální chromatograf, takže nedokázal zcela přesně rozlišit z jakých ingrediencí se zkládá to, co zrovna nutí v slastnou křeč všechny chuťové buňky na něm.

Co dále říct o kundě, zejména její nutriční hodnotě, a tak? Jako někdo, kdo si pravidelným a systematickým prováděním cviků se zátěži snaží přivodit hypertrofii příčně pruhovaného kosterního svalstva a jako někdo, kdo se může považovat za odborníka na výživu, neboť jsem narozdíl od mnoha set studentů zavčas rozpoznal skutečnou kvalitu strahovské menzy a stravuji se alternatívně, mohu prohlásit, že kunda je především vynikajícím zdrojem bílkovin a dalších důležitých stopových prvků a vitamínů. Možná obsahovala i nějaké zdravěskvoucí kultury bakterií, které jsou pouhým okem neviditelné a což by mohla potvrdit až televizní reklama, kde by kundu propagovala nějaká vyzobaná slunečnice, z tlupy celebrit a regulovala by si jí přirozenou rovnováhu ve svém organismu.

Pouze u jednoho ze čtyř konzumentů se druhý den projevily střevní potíže v podobě nekrvácivého průjmu, ale to se mohlo klidně stát i v druhé, námi nepozorované skupině, která se krmila placebem. Byl to pan Skalický ze stavební fakulty, což mnohé vysvětluje.

Obrázek

Kulinářské orgie pokračovaly, musel jsem zakrojit další krajíc ze skývy chleba a obsah v nádobě se začal opovážlivě zmenšovat. Naše čichové orgány již byly nadobro otupělé, ale z výrazů kolemjdoucích se dalo usoudit, že kunda má opravdu něco do sebe. Spokojené výrazy konzumujících, kteří delikatesu rozmělňovali v ústech doprovázejíce to hlasitým čvachtáním jen podbarvovalo atmosféru ztelmělého letního večera, kdy vzduch byl prosycen vlahou vůní vlhké trávy po právě utichlé bouřce.

Kunda zakrátko zmizela v našich hlavách. Helboj (a.k.a. Timur) nám ještě zkušeně předvedl jak se taková kunda správně líže. A nám zbylo už jen nechat v klidu pracovat žaludky na látkové výměně k čemuž jim mělo dopomoct i několik dále podaných piv, která zkušeně naředila trávicí šťávy.

Kundo, vnesla si slunce do našich životů...

cmuch

Útlocitnější čtenář možná stále ještě nevěřícně kroutí hlavou a přemýšlí zda nebyla narušena časoprostorová kontinuita vesmíru, ale mrkněte třeba na jídelní lístek, v této restauraci mají tvarůžkovou kundu v menu a třeba mají i hadžubadžu v nápojovém. A pokud nemáte kundy pořád dost, navštivte domovské stránky, ktere vlastni Ziva Kunda, případně se podívejte, kde se Kunda ve skutečnosti nachází. Dále musím vaší pozornosti doporučit, jakým způsobem se s pojmem kunda vypořádali autoři encyklopedie všehomíra, což se dozvíte při poslechu této třímegové eMPétrojky.

Obrazová dokundamentace

Soubory mají v průměru 300 kilobajtů, tak ať si nezavaříte pomalejší linku.

Náhled Náhled Náhled

Kunda pohled ze předu, axonometrický pohled a pohled ze spoda.

Náhled Náhled Náhled

Helboj zkoumá uzrálou pochoutku. Ing. Klaban v celé své kráse, oblečen do slušivého spacího úboru vyblité barvy (tj. pyžamo, ale to jsem se bál napsat abyste se nesmáli mému francouzskému akcentu).

Náhled Náhled Náhled

Klába porcuje skývu chleba a učí se zapochodu zacházet s nožem.

Náhled Náhled Náhled

Opatrné otevření piksly a první ochutnávka na dobře větreném místě.

Náhled Náhled Náhled

Ano, voní hezky. Porcování a recyklace přebytečné zálivky.

Náhled Náhled Náhled

Naporcovaná kunda chutná.

Náhled Náhled Náhled

Žranice, lízání a vylízání pekáče.